Lukijat

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Luonnon näytöksiä

 Ensin kuulu kaamea rysähdys.... mitä nyt?? Ei #%### eihän se ukkonen voi olla...!! Menin terassille katsomaan, siellä näytti tältä; tuuli ja tuiskusi. Päästyäni sisälle, ikkunasta välähti SALAMA ja taas jyrisi; kyllä se on UKKONEN!!
 Ei menny ko vartti niin minun piti olla menosa jumpalle, onneksi ukkokulta lähti kuskiksi... Piti nimittäin liikennevaloisa kurkotella auton ikkunasta kameran kans; sen verran komia näytelmä oli taivaalla!
 Salin pihalla kertakaikkiaan kirosin... Olihan se niiiiin komia näky, ja mie en päässy sitä paremmasta paikasta kuvvaamaan...
Kirosin kyllä kattoessani näitä kuvia konneelta... Jotaki kökköä ollu linssisä, joten kuvat näyttää ihan suttusen lasin läpi kuvatuilta. Mutta onpahan muistot tästäki näytelmästä =))

Ilmatieteen laitos kertoo näin:
Ukkoset ovat talvella hyvin harvinaisia. Niitä esiintyy kuitenkin joskus sakeassa lumi- tai räntäkuurossa, lämpötilan ollessa nollan vaiheilla. Havaintoja talviukkosista saadaan lähes joka talvi.
Talvista ukkosta voidaan nimittää " lumipyrysalamoinniksi". 

Lumikuuropilvessä tapahtuu sähköistymistä kuten kesäisemmissäkin kuuro- ja ukkospilvissä, mutta pilvi ei jaksa kasvaa kovin korkeaksi ja merkittävä osa sen sähkövarauksesta vajoaa lumisateen mukana alemmaksi. Tilanne lienee niin sekava, että tavallista maasalaman purkauskanavaa ei pääse muodostumaan, vaan sähkö purkautuu epämääräisemmin, pilvisalaman tapaan.

Pohjolan sanomat:  kertoo tämän iltaisesta.


4 kommenttia:

seijastiina kirjoitti...

Voi tavaton!
Ukkonen, siinä sitä on ollut jännittävä hetki, luulisin kun tähän aikaan.
Upeita kuvia luonnon voimista mylläämässä taivaalla.

Lempeämpää kevättä kuitenkin ja ihania päiviä
t
seijastiina

Omenaminttu kirjoitti...

Onpa ainutlaatuista kokea tuollainen talviukkonen. Hyvä että sait napattua kuvia!

Ari kirjoitti...

Täällä ei ole kesäisin lainkaan ukkosia, kerran olen kuullut kaukaisen jyrinän. Noita talvi salmointeja sen sijaan esiintyy.

Laventeli kirjoitti...

Varmaan hienolta kuulostaa ukkonen talvella! Kuvasi ovat hienoja. Taidan olla pikkuisen sulle kade että olet kokenut tämän luonnon ihmeen.
Meillä tuulee ja pyryttää nyt kovasti, välillä päivällä paistoi aurinko ja taas valtava myräkkä.